Oostenrijk » Culinair » De Oostenrijkse keuken

De Oostenrijkse keuken

Bij vakantie vieren hoort natuurlijk ook kennismaken én genieten van de lokale cuisine. Gelukkig heeft de veelzijdige keuken van Oostenrijk een hoop smakelijks te bieden. In veel Oostenrijkse gerechten is de Italiaanse en Hongaarse invloed nog steeds merkbaar, maar ook regionale specialiteiten winnen steeds meer aan populariteit. Wat zijn nu echt typische Oostenrijkse gerechten en drankjes? Wij hebben de bekendste gerechten voor u op een rij gezet.

Lunch

Bij de lunch wordt meestal -net als in Nederland- brood gegeten, belegd met kaas of worst. Als u het gerecht Brettljause bestelt, wordt het brood geserveerd op een broodplank met allerlei soorten vlees en kaas erbij. Ook zult u op de menukaart (kleine) warme gerechten tegenkomen, zoals goulash.

Diner

Het diner is de belangrijkste maaltijd van de dag en kan uit twee tot zelfs zeven gangen bestaan. Misschien wel het bekendste gerecht uit de Oostenrijkse keuken is de schnitzel, gemaakt van varken-, kalfs- of kippenvlees. De wienerschnitzel schiet waarschijnlijk als eerste bij u te binnen, maar ook de cordon bleu en de zigeunerschnitzel worden hier regelmatig geserveerd. Daarnaast zijn de knödel zeer populair: dit is een deegspecialiteit die zowel zoet als hartig gegeten kan worden. De knödel worden bijvoorbeeld gevuld met pruimenmoes of vormen een ingrediënt in de soep. Ook is het in Oostenrijk niet ongebruikelijk om vis te eten als avondmaaltijd, zoals gebakken forel of zoute karper. Uiteraard staat ook goulash regelmatig op het menu, zowel bij de lunch als bij het diner.

Schnitzel

Desserts en zoetigheden

De Oostenrijkse keuken staat eigenlijk het meest bekend om zijn heerlijke nagerechten en zoetigheden. Wat denkt u bijvoorbeeld van de welbekende Sachertorte? Deze Weense taart wordt gemaakt van chocoladecake, abrikozenmarmelade en chocoladeglazuur, en wordt meestal geserveerd met slagroom. Ook apfelstrüdel wordt op veel plekken in Oostenrijk verkocht. Daarnaast zijn de palatschinke erg populair als toetje, tussendoortje én lunchgerecht: deze heerlijke pannenkoeken kunnen gevuld worden met bijvoorbeeld jam of kwark.

Drinken

Oostenrijk staat er weliswaar niet zo om bekend, maar heeft toch echt een rijke bier- en wijntraditie. Bij het avondeten of in het café wordt dan ook meestal een pilsje of glas wijn geschonken. Daarnaast is koffie een populaire warme drank, met name in Wenen. In deze Oostenrijkse hoofdstad vindt u meer dan vijfhonderd koffiehuizen, waar u kunt kiezen uit allerlei verschillende koffiesoorten. Vaak wordt de koffie geserveerd met een glaasje water. De bekendste frisdrank uit Oostenrijk is Almdudler, een kruidenlimonade gemaakt van appelsap en druiven. Almdudler wordt soms ook wel de nationale drank van Oostenrijk genoemd, dus een glaasje van deze frisdrank mag eigenlijk niet ontbreken tijdens uw vakantie!

Andere berichten

  • In Oostenrijk kunt u niet alleen “normaal” vissen, maar is ook het vliegvissen erg populair. De gebieden die bekend staan als goede vislocaties zijn [...]

  • Organiseer zelf uw rondreis door Oostenrijk en bezoek precies de plekken die u graag wilt zien. Wilt u zelf uw rondreis gaan uitstippelen? Lees [...]

  • Foto: Pascal Terjan (Flickr)

    Praktische informatie voor als je gaat autorijden in Oostenrijk. Brandstof Mensen die een auto hebben die op gas rijdt moeten goed opletten, want LPG [...]