Oostenrijk » Fietsen in Oostenrijk » De mooiste fietsgebieden in Oostenrijk

De mooiste fietsgebieden in Oostenrijk

Oostenrijk bestaat uit acht veelzijdige streken, die ieder over hun eigen indrukwekkende fiets- en mountainbikeroutes beschikken. Wij hebben de mooiste fietsgebieden per streek voor u op een rij gezet.

Burgenland

Burgenland is de enige provincie in Oostenrijk waar u geen hooggebergte zult aantreffen, maar een glooiend heuvellandschap dat uit bossen en graanvelden bestaat. Dit relatief vlakke landschap leent zich dan ook uitstekend voor fietsers die geen zin hebben in al te zware klimmen. In Burgenland schijnt bovendien zo’n 300 dagen per jaar de zon, dus grote kans dat u van het zachte klimaat kunt genieten. De bekendste fietsroute in Burgenland is de (vrij vlakke) route van twee dagen rondom de Neusiedlersee.

Karinthië

De fietsroutes in Karinthië bieden veel variatie, met zowel vlakke stukken als flinke beklimmingen. De bekendste fietsroute in deze streek is de Drauradweg. Deze route begint eigenlijk al in Italië, maar het traject dat in Karinthië ligt is zo’n 280 kilometer lang. U kunt hier ongeveer vier dagen over fietsen, maar er valt zoveel moois te zien in de omgeving dat veel fietsers er een paar dagen extra voor nemen. Karinthië staat onder meer bekend om zijn prachtig blauwe zwemmeren, die u regelmatig zult kunnen bewonderen op de Drauradweg.

Neder-Oostenrijk

De regio Neder-Oostenrijk is een echte wijnstreek. Het is dan ook niet gek dat hier speciale wijn-fietsroutes te vinden zijn! De meeste fietsroutes zijn vernoemd naar een bepaalde druivensoort, bijvoorbeeld de ‘Rieslinger’, en leiden u over vrij vlakke wegen langs wijngaarden en kastelen. Ook loopt de bekende Donauradweg voor een deel (258 kilometer) door Neder-Oostenrijk. Voor mountainbikers is het avontuurlijke Waldviertel een echte aanrader.

Opper-Oostenrijk

De streek Opper-Oostenrijk bestaat uit een gevarieerd landschap van bossen, bergen en landbouwakkers. Ook hier kunt u een deel van de Donauradweg (238 kilometer) afleggen. In Opper-Oostenrijk vindt u daarnaast de Salzkammergut-route, die u over geasfalteerde fietspaden langs mooie dorpjes en meren leidt. Deze fietsroute kent wel flinke hoogteverschillen, maar voor sommige stukken kan eventueel de trein of boot genomen worden. De Römerradweg (180 kilometer) is een gezinsvriendelijke fietsroute, die u langs allerlei archeologische sites uit de Romeinse tijd meeneemt.

Salzburgerland

Salzburgerland is een zeer populaire fietsstreek door zijn duizenden verschillende fiets- en mountainbikepaden. De bekendste fietsroute in deze regio is de Tauernradweg, die je van de prachtige Krimml-watervallen naar Passau leidt. Salzburgerland is bovendien een populaire plek onder mountainbikers: u vindt hier namelijk ontelbare mountainbikepaden, diverse kabelbanen die mountainbikes toelaten en speciale bikeparks.

Stiermarken

Met zijn prachtige, uitgestrekte bossen wordt Stiermarken vaak gezien als het groene hart van Oostenrijk. Veel fietsroutes in deze streek leiden langs één van de vele rivieren, zoals de bekende Murradweg. Deze fietsroute is 385 kilometer lang en brengt u vanuit nationaal park de Hohe Tauern naar Bad Radkersburg. Onder mountainbikers is de Alpentour daarnaast erg populair, die u in zo’n 27 etappes door Stiermarken en Neder-Oostenrijk leidt.

Tirol

Hoewel Tirol vooral bekend staat als gezellig wintersportgebied, kunt u hier ook uitstekend fietsen. U kunt hier onder meer een (vrij vlak) deel van de Europaradweg afleggen, die u langs de indrukwekkende Achensee leidt. De Innradweg brengt u daarnaast langs vele culturele bezienswaardigheden en mooie steden zoals Innsbruck en Hall. Tirol kent bovendien twee bijzondere fietsroutes met een thema: de Via Bavarica Tyrolensis, die in het teken staat van lekker eten, en de Mozart-fietsroute, die u door Salzburger Land en Beieren leidt. Voor mountainbikers is er de Bike Trail Tirol, met mooie etappes in verschillende moeilijkheidsgraden.

Vorarlberg

De regio Vorarlberg is erg populair onder fietsers en dat komt voornamelijk door de prachtige Bodensee-fietsroute. Deze bekende route neemt u mee langs de Bodensee, door adembenemende natuurgebieden en pittoreske dorpjes. In Vorarlberg vindt u echter slechts een deel van de Bodensee-fietsroute: als u het complete traject wilt afleggen, komt u ook nog door Duitsland en Zwitserland. In de regio Vorarlberg zijn daarnaast vele mountainbikeroutes te vinden, die u vanuit de verschillende dorpjes naar de Alpen brengen.

Andere berichten