Geschiedenis van Oostenrijk
Zoals veel Europese landen heeft ook Oostenrijk een roerige geschiedenis. Wilt u graag meer weten over de achtergrond van Oostenrijk omdat u er op vakantie gaat of gewoon uit interesse? Wij hebben de historie van dit bijzondere land kort voor u samengevat.
De eerste menselijke sporen
De eerste menselijke sporen in Oostenrijk – dat toen uiteraard nog niet onder deze naam bekend stond – zijn terug te leiden tot de prehistorie. Vanaf ongeveer 1000 voor Christus is het land vervolgens bewoond door o.a. de Kelten, Romeinen en Germaanse stammen. Pas in de achtste eeuw ontstaat er een centraal gezag onder leiding van Karel de Grote.
Het Markgraafschap en Hertogdom Oostenrijk (10e – 13e eeuw)
Vanaf de tiende eeuw wordt Oostenrijk een markgraafschap onder leiding van de familie Babenberg. In deze periode wordt de naam Oostenrijk voor het eerst in een oorkonde genoemd als ‘Ostarrachi’. Vanaf het jaar 1156 verandert het markgraafschap in het Hertogdom Oostenrijk, onder andere geregeerd door het geslacht Babenberg.
De Habsburgse periode (13e – 19e eeuw)
Na de dood van de laatste telg uit het geslacht Babenberg barstte een strijd los om de macht, die uiteindelijk gewonnen werd door de familie Habsburg. Door strategische huwelijken en allianties te sluiten, wisten de Habsburgers een wereldrijk te vormen waar o.a. Bourgondië, Hongarije en Spanje onder vielen. Dit rijk werd vanaf de vijftiende eeuw het Heilige Roomse Rijk genoemd, met als belangrijkste hertogdom het Aartshertogdom Oostenrijk. Ondanks veel dreiging van de Turken bleef de Habsburgse familie zo’n 650 jaar aan de macht.
Het Keizerrijk Oostenrijk (19e eeuw)
In 1804 riep Frans II van het Heilige Roomse Rijk zichzelf uit tot keizer van alle gebieden die tot de Habsburgse monarchie behoorden. Zo ontstond het Keizerrijk Oostenrijk. In 1848 volgt Frans Joseph de troon op samen met zijn vrouw Elisabeth, beter bekend als de legendarische Sisi. Onder hun bewind groeit Wenen uit tot een prachtige metropool.
De dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije (19e – 20e eeuw)
In de negentiende eeuw ontstond de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije, met Frans Joseph als keizer van beide landen. Hongarije blijft echter een zelfstandig land binnen het keizerrijk van de Habsburgers. Wanneer de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand in 1914 vermoord wordt in Sarajevo, ontstaat de Eerste Wereldoorlog en komt er een einde aan de dubbelmonarchie.
De Eerste Republiek en WO II (1918 – 1938)
Na de Eerste Wereldoorlog wordt Oostenrijk in 1918 een republiek, ook wel de Eerste Republiek genoemd. In de jaren die volgen is het onrustig in Oostenrijk, met in 1934 een burgeroorlog als gevolg. In 1938 wordt Oostenrijk door Hitler ingelijfd bij het Duitse Rijk onder de naam Ostmark.
De Tweede Republiek (1945 – heden)
Na de Tweede Wereldoorlog wordt Oostenrijk weer een zelfstandige staat, ook wel de Tweede Republiek genoemd. Het land blijft echter nog tien jaar lang bezet door geallieerde troepen van Frankrijk, Engeland, de Sovjet-Unie en de VS. Pas in 1955 wordt Oostenrijk volledig onafhankelijk en in 1995 werd het land lid van de EU.