Oostenrijk » Praktisch » Auto rijden

Auto rijden

Praktische informatie voor als je gaat autorijden in Oostenrijk.

Brandstof

Mensen die een auto hebben die op gas rijdt moeten goed opletten, want LPG is niet overal verkrijgbaar in Oostenrijk. De vertaling van ‘loodvrij’ in het Duits is ‘bleifrei’.

Parkeren

De parkeerzones zijn blauwgemarkeerde zones. Hier kun je vrij parkeren, tussen de 30 mitnuten en 3 uur. Je moet dan echter wel een parkeerschijf gebruiken.

Snelheidsbeperkingen

De maximale snelheden voor personenauto’s zijn:

– Binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur;
– Op autowegen / buitenwegen 100 kilometer per uur;
– Op snelwegen 130 kilometer per uur.

De maximale snelheden voor personenauto’s met aanhanger zijn:

Binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur;
Op autowegen / buitenwegen: 100 kilometer per uur;
Op snelwegen: 100 kilometer per uur.

Verkeer

Oostenrijk heeft een goede infrastructuur. De autowegen en snelwegen zijn goed te berijden. De verkeersregels zijn overeenkomstig aan de Nederlandse verkeersregels. Stoplichten knipperen eerst 4 keer groen voordat zij op oranje en vervolgens op rood springen.

Let erop dat er bepaalde momenten in het jaar zijn waarop de verkeersdrukte groter is. Dit is vooral in de kerstvakantie en in de krokusvakantie op de wegen van en naar de wintersportgebieden.

Net als in Nederland is alleen hands-free bellen toegestaan in Oostenrijk. Het toegestane alcoholpromillage is 0,5. Het dragen van gordels is voor zowel voorin als op de achterbank verplicht.

Bij pech kun je de Oostenrijkse automobielclubs vragen te helpen. Er zijn twee van dit soort clubs, de ÖAMTC en de ARBÖ. De telefoonnummers van deze diensten zijn respectievelijk 120 (ÖAMTC) en 123 (ARBÖ).

Vignet en Tol

Voor de autosnelwegen heeft u in Oostenrijk een vignet nodig. Deze is te koop bij tankstations, postkantoren en grensovergangen. In Nederland kunt u het vignet bij de ANWB aanschaffen. Een autovignet voor Oostenrijk bedraagt: ongeveer 10 euro voor tien dagen, ongeveer 25 euro voor twee maanden en ongeveer 75 euro voor een heel jaar. Naast het vignet wordt er bij tunnels en bergpassen tol geheven.

Winterbanden

Tussen 1 november en 15 april is het bij winterse omstandigheden in Oostenrijk verplicht om winterbanden te hebben. Maar ook buiten deze periode kan het in de bergen verplicht worden, als zich winterse omstandigheden voordoen. Dit wordt dan aangegeven op borden. De verplichting van de winterbanden geldt voor alle wielen van de auto en de winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben. Het niet gebruiken van de juiste winterbanden is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook leiden tot flinke boetes. En als een voertuig met zomerbanden in de winter betrokken raakt bij een ongeval, zal de schuld direct bij dat voertuig komen te liggen. Ook kan het claimen van de schade bij de verzekering in dat geval problemen geven. Al met al is het dus sterkt aan te raden om in de winter echt alleen op winterbanden naar Oostenrijk af te reizen. Overigens kun je online, bijvoorbeeld op Tirendo.nl al winterbanden bestellen, voor minder dan € 40 per band!

Als de weg dusdanig bedekt is met sneeuw of ijs, dat het rijden met sneeuwkettingen de weg niet beschadigd, zijn ook sneeuwkettingen toegestaan.

Andere berichten