Oostenrijk » Praktisch » Huis kopen in Oostenrijk

Huis kopen in Oostenrijk

Een tweede woning in Oostenrijk, hoe begin je er aan?

Ben je een buitenmens die zowel in de zomer als in de winter graag bezig is met buitenactiviteiten in Oostenrijk. Het land heeft uitgebreide mogelijkheden om het hele jaar rond actief buiten bezig te zijn en tijdens je vakantie heb je er misschien wel eens over nagedacht hoe het zou zijn om je eigen woning of appartement in Oostenrijk te bezitten.

Bij het kopen van een tweede huis in Oostenrijk ga je niet over een nacht ijs. De huizenprijzen hebben de voorbije jaren een gestage groei gezien en de verwachting is dat ook de komende jaren deze opwaartse trend zich voort zal zetten. Oostenrijk heeft een uniek en bovendien stabiel karakter en de aankoop van een recreatiewoning is daarmee een duurzame investering voor de toekomst. Begin goed voorbereid aan je zoektocht naar de ideale woning door je wensen en eventuele eisen op papier te zetten en een inventaris te maken van wat de omgeving te bieden moet hebben.

Waar in Oostenrijk kun je het beste een tweede woning kopen?

Oostenrijkse huizenprijzen verschillen per regio maar de vraagprijs wordt daarnaast grotendeels bepaald door de ligging van een object. Zo zul je voor een chalet dat direct aan de skipiste ligt meer betalen dan voor een gelijkwaardige woning die zich meer afgelegen in de bergen bevindt. Tirol behoort tot de meest populaire regio’s van Oostenrijk en de vraagprijzen voor tweede woningen liggen hier redelijk hoog. De regio’s Steiermark en Vorarlberg hebben net als Tirol verschillende mogelijkheden voor buitenactiviteiten terwijl de prijzen voor onroerend goed aanmerkelijk lager zijn.

Kies een gebied dat bij je past en waar je jezelf goed voelt. Het is aan te raden om je vakantie meerdere malen door te brengen in het gebied dat je voor ogen hebt. Bezoek het gebied in verschillende jaargetijden voordat je een beslissing neemt om er een tweede woning te willen kopen. De oriëntatiefase is belangrijk. Je krijgt meer inzicht in de mogelijkheden die de omgeving je te bieden heeft en bovendien hoe de woningprijzen zich onderling verhouden. Het is onderdeel van een gedegen inventarisatie.

Laat je adviseren door een Oostenrijkse of Nederlandse makelaar

Ter plaatse kun je bij een Oostenrijks makelaarskantoor naar binnenstappen en het beschikbare woningaanbod bekijken. De Oostenrijkse makelaar kan je van dienst zijn met het vervolgproces. Belangrijk om te weten is dat de wetgeving in Oostenrijk anders is en je wilt je misschien vooraf ook laten informeren over de eventuele belastingtechnische gevolgen bij de aankoop van je tweede woning. Oostenrijk heeft ook Nederlandse makelaars die in de verschillende regio’s actief zijn. Deze beschikken doorgaans over de nodige kennis op het gebied van de lokale wetgeving en belastingvraagstukken.

Andere berichten

  • Steiermark

    De Murradweg zorgt voor perfecte combinatie tussen inspanning en ontspanning in de regio Steiermark. Tijdens deze tocht volgt u de rivier de Mur. De [...]

  • De gotische Stephansdom is waarschijnlijk het belangrijkste symbool van Wenen. Deze rooms-katholieke kathedraal is de grootste van het land en wordt door de bevolking [...]

  • Met de trips en vakanties van Pharos Reizen ontdekt u Oostenrijk. Proef tijdens een rondreis of ontdekvakantie samen de sfeer en beleef het authentieke [...]